BRCGS Food (BRC Global Standards) to globalna norma bezpieczeństwa żywności, wydana po raz pierwszy w 1998 roku, opracowana przez Stowarzyszenie Brytyjskich Sprzedawców Detalicznych (ang. British Retail Consortium). Uznawana przez sprzedawców detalicznych, firmy gastronomiczne i producentów żywności z całego świata
System BRC Food składa się z następujących działów, który każdy dotyczy działalności firmy:
- Zaangażowanie najwyższego kierownictwa
- Plan bezpieczeństwa żywności – HACCP
- System zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności
- Standardy etyczne dotyczące zakładu
- Kontrola produktu
- Kontrola procesu
- Personel
- Strefy produkcyjne – strefy wysokiego ryzyka, wysokiej ostrożności i niechłodzone, wymagające wysokiej ostrożności
- Wymagania dotyczące produktów będących przedmiotem handlu
Obecnie od 1 lutego 2023 r. audyty BRC Food przeprowadzane są zgodnie z wymaganiami wersji 9.
Procedura wdrożenia i certyfikacji w etapach:
- Audyt wstępny pozwala na poznanie organizacji, zakresu oraz sposobu jej działania, zachodzących procesów i metod zarządzania. Stanowi podstawę do opracowania przyszłej koncepcji wdrożenia.
- Szkolenie ogólne dla kadry bezpośrednio związanej z wdrażanym systemem.
- Opracowanie dokumentacji systemowej, w tym procedur, instrukcji, wytycznych dla firmy.
- Audyt zamykający wdrożenie oceniający skuteczność wdrożonego systemu oraz stopień przygotowania firmy do certyfikacji.
- Przesłanie zapytania ofertowego do jednostki certyfikującej
- Przesłanie zlecenia na audyt, ustalenie terminu i zaplanowanie audytu.
- Przeprowadzenie audytu certyfikującego na zgodność z standardem BRC Food.
- Przygotowanie raportu, decyzja o wydaniu certyfikatu przez jednostkę certyfikującą.
- Przesłanie raportu i umieszczenie firmy w bazie BRC.
Certyfikacja BRC Food
Pomagamy w zdobyciu certyfikacji BRC Food firmom z branży spożywczej. Dzięki naszej pomocy przedsiębiorstwa mogą skutecznie przystosować swoje procesy do wymogów tego prestiżowego standardu. Nasza rola polega na wsparciu na każdym etapie procesu, od audytu, po finalne uzyskanie certyfikatu. Certyfikacja BRC Food to potwierdzenie, że firma spełnia normy bezpieczeństwa żywności. Norma BRC obejmuje cały łańcuch dostaw, od produkcji po dystrybucję.
Certyfikat BRC Food jest uznawany na całym świecie i często stanowi wymóg kontraktowy dla wielu sieci handlowych. Potwierdza on, że przedsiębiorstwo stosuje się do najwyższych standardów bezpieczeństwa i higieny produkcji. Dzięki temu klienci mają pewność, że produkty są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne dla zdrowia. Certyfikat ten otwiera również drzwi do współpracy z wieloma międzynarodowymi sieciami handlowymi.
Wdrożenie BRC
Zajmujemy się wdrożeniami BRC, pomagając firmom na każdym etapie procesu. Nasze zaangażowanie i szeroka wiedza pozwalają nam skutecznie przeprowadzić przedsiębiorstwo przez cały proces certyfikacji. Pomagamy naszym klientom od momentu analizy obecnego systemu zarządzania, przez opracowanie dokumentacji, aż po audyt wewnętrzny i wybór jednostki certyfikującej. Wspieramy też firmy w dostosowaniu procesów produkcyjnych do standardów BRC Food. To nie tylko kwestia spełnienia wymogów formalnych, ale przede wszystkim poprawa jakości i bezpieczeństwa produkcji. Dzięki naszej pomocy przy wdrożeniach BRC (oferujemy też wdrożenia Global GAP) przedsiębiorstwa mogą skutecznie zwiększyć swoją konkurencyjność na rynku, oferując produkty najwyższej jakości.
Przestrzeganie standardów BRC to konieczność we współczesnym świecie. Rynek spożywczy jest coraz bardziej wymagający, a klienci oczekują produktów najwyższej jakości. Dlatego też firmy muszą dostosować swoje procesy produkcyjne do tych standardów, aby móc konkurować na rynku. Nasza rola polega na pomocy w tym procesie, dzięki temu przedsiębiorstwa mogą skupić się na tym, co robią najlepiej, czyli produkcji wysokiej jakości żywności.
Skuteczne wdrażanie standardów BRC
Mamy szerokie kompetencje w zakresie wdrażania standardów BRC Food. Doświadczenie i rzetelne podejście pozwalają nam skutecznie wspierać firmy na każdym etapie procesu. Nasze działania obejmują analizę obecnego systemu zarządzania, opracowanie dokumentacji, audyt wewnętrzny, wybór jednostki certyfikującej oraz wykonanie działań korygujących. Usługi są więc kompleksowe i dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego klienta.
Zawsze staramy się zapewnić najwyższą jakość obsługi i skuteczność naszych działań. Dzięki naszej pomocy proces dostosowania produkcji do standardów BRC Food staje się prostszy i mniej stresujący. Skutecznie wspieramy firmy na każdym etapie przygotowania i wdrażania procesu. Z nami certyfikacja BRC Food to nie tylko spełnienie formalnych wymogów, ale przede wszystkim poprawa jakości i bezpieczeństwa produkcji.