Dobre Praktyki są podstawą systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności dla kontroli zagrożeń ogólnych (niespecyficzne etapowo). Stanowią podstawowy element niezbędny do zastosowania na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego. Dobre praktyki są wykorzystywane głównie w celu udoskonalenia standardów prowadzonej działalności a także są narzędziem podnoszenia jakości kapitału ludzkiego oraz uczą jak wzbogacać swoją wiedzę wykorzystując doświadczenia innych.

W zależności od rodzaju prowadzonej działalności możemy wyróżnić między innymi:

1) GHP –Dobra Praktyka Higieniczna, nazywana również GHP, czyli Good Hygiene Practice to działania, które muszą być podjęte oraz warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Dobra praktyka higieniczna swoimi działaniami dotyczy:

  • Stanu technicznego budynków zakładu i jego infrastruktury oraz czystości i porządku otoczenia zakładu.
  • Prawidłowość wykorzystania pomieszczeń zakładu oraz ich wyposażenia, w tym pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i socjalnych, ze szczególnym uwzględnieniem podziału zakładu na strefy  (czyste/ brudne) z punktu widzenia występowania zagrożeń bezpieczeństwa produktu końcowego.
  • Stanu technicznego i sanitarnego maszyn, urządzeń i sprzętu pod względem zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
  • Prawidłowości funkcjonowania urządzeń kontrolno-pomiarowych, w tym uwzględniając aspekty dotyczące wzorcowania i kalibracji.
  • Prawidłowości i skuteczności prowadzonych procesów czyszczenia, ze szczególnym uwzględnieniem procesów mycia i dezynfekcji oraz stosowanych środków myjących i dezynfekujących na podstawie opracowanych planów
  • Jakości zdrowotnej wody stosowanej w zakładzie do celów technologicznych.
  • Prawidłowości usuwania ścieków oraz gromadzenia i usuwania odpadów stałych, w tym odpadów niebezpiecznych.
  • Aktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych określonych w przepisach o chorobach zakaźnych i zakażeniach osób biorących udział w procesie produkcji lub w obrocie żywnością.
  • Kwalifikacji pracowników w zakresie przestrzegania zasad higieny odpowiednich do wykonywanej pracy oraz sposobu ich postępowania na stanowiskach pracy.
  • Skuteczności zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami (DDD)

2) GMP – Dobra Praktyka Wytwarzania / Dobra Praktyka Produkcyjna (DPP) – zestaw standardów stosowanych w produkcji przemysłowej, zwłaszcza w branży farmaceutycznej, spożywczej oraz innych obszarach działalności gospodarczej. Wytyczne GMP początkowo przygotowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) są aktualizowane i dostosowywane zgodnie z międzynarodowymi i krajowymi podstawami prawnymi. W Polsce zasady te dotyczą trzech branż:

  • farmaceutycznej: podstawa prawna to rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015 r. w sprawie wymagań Dobrej Praktyki Wytwarzania (Dz. U. z 2017 r. poz. 1979);
  • kosmetycznej: na podstawie normy ISO 22716 z uwzględnieniem GMP z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009/WE nr 1223/2009/WE z dnia 30 listopada 2009 r. dotyczących produktów kosmetycznych;
  • spożywczej: według Rozporządzenia Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Dekalog GMP ( uniwersalne zasady, mające zastosowanie dla wszystkich trzech wyżej przedstawionych branż)

  1. Określenie i znajomość procesów w przedsiębiorstwie
  2. Przestrzeganie standardów postępowania produkcyjnego i wyznaczenie kierownika.
  3. Kontrola jakości surowców i komponentów
  4. Konserwacja  całego sprzętu oraz ocena stanu  technicznego maszyn przed przystąpieniem do wytwarzania.
  5. Wdrożenie dobrych praktyk higienicznych
  6. Określenie zadań i obowiązków dla każdego z pracowników na danym stanowisku.
  7. W przypadku pomyłki oraz nieprawidłowości zgłaszanie nieprawidłowości przełożonym
  8. Określenie zasad higienicznych i BHP w przedsiębiorstwie.
  9. Kontrola i raportowanie całego procesu produkcyjnego.
  10. Określenie odpowiedzialności i zastępowalności pracowników.

3) GAP – Dobra Praktyka Rolnicza - (od ang. good agricultural practice) – zbiór praktyk pozwalających wyprodukować bezpieczną żywność przy użyciu wszelkich dostępnych metod i środków.

Zasady dobrej praktyki rolniczej

  • Zasady DPR zobowiązują rolników do, między innymi, przestrzegania okresów karencji po zastosowaniu nawozów, środków ochrony roślin lub leków, aby pozostałości użytego środka nie dostały się do żywności.
  • Zasady te również określają ściśle czym i w jaki sposób należy karmić zwierzęta hodowlane, czy nawozić oraz jak zapewnić bezpieczeństwo konsumentowi poprzez produkcję pierwotną podstawową (tzw. produkcję pierwotną).

4) GAF – Dobra Praktyka Żywienia Zwierząt. Rozporządzenie w sprawie higieny żywienia zwierząt podkreśla znaczenie dobrych praktyk w żywieniu zwierząt.

Zbiór zasad dla Dobrej Praktyki Żywienia Zwierząt obejmuje:

  • Wypasanie zwierząt
  • Wyposażenie obór i urządzeń
  • Przechowywanie pasz
  • Dystrybucja paszy
  • Pasza i woda
  • Personel

5) GLP – Dobra Praktyka Laboratoryjna - to system jakości odnoszący się do procesu organizacyjnego i warunków planowania, przeprowadzania i monitorowania nieklinicznych badań substancji i ich mieszanin pod względem bezpieczeństwa dla zdrowia człowieka i środowiska oraz dokumentowania, archiwizowania i prezentowania wyników takich badań.

Główne cele Dobrej Praktyki Laboratoryjnej:

  1. Badania prowadzone nad substancjami i preparatami chemicznymi są porównywalne;
  2. Unikanie powielania tych samych badań, co obniża koszty oraz czas realizacji zadań;
  3. Przeciwdziałanie powstawaniu barier technicznych w zakresie handlu;
  4. Poprawa ochrona zdrowia człowieka i środowiska.
  5. Poprawa jakości wykonywanych badań, eliminacja lub maksymalne ograniczenie popełniania błędów;
  6. Możliwość kontroli wykonywanych prac badawczych na każdym etapie.

6) Inne

Zaufali nam:
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo

Kontakt

Masz pytania? Skontaktuj się z nami

 

adres do korespondencji
Source of Solutions Poland.


Ul. Wielka 33
62-860 Tłokinia Kościelna
NIP: 618 20 64 060

 

 

Captcha image

Administratorem Państwa danych osobowych jest firma Source of Solutions Poland Aleksandra Suchorska.
Dane wskazane w formularzu kontaktowym zostaną wykorzystane tylko i wyłącznie do celów odpowiedzi na zadane pytania, przygotowania lub realizacji oferty oraz kontaktu w jej sprawie.