FSSC 22000 to system certyfikacji bezpieczeństwa żywności oparty na istniejącej, uznanej na całym świecie normie ISO 22000 i uzupełniony o normy techniczne, takie jak ISO TS 22002-1 dla produkcji żywności i ISO TS 22002-4 dla produkcji opakowań. Jest on również w pełni spójny z innymi normami, takimi jak ISO 9001 i ISO 14001 (w tym dostosowanie do ISO Struktury Wyższego Poziomu).
Norma jest skierowana w szczególności do branży produkcji żywności, pasz i opakowań, jak również do sektora magazynowania i dystrybucji, cateringu oraz handlu detalicznego i hurtowego.
Certyfikat ten łączy wymagania normy ISO 22000:2005 (System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności) i PASS220:2008 (wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności dla przemysłu spożywczego).
Standard FSSC 22000:2010 jest uznawany przez Global Food Safety Initiative (GSFI), organizację, której celem jest ocena międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywnością oraz innych systemów, takich jak: BRC, IFS czy SQF.
Połączenie wcześniejszych norm bezpieczeństwa żywności sprawia, że FSSC 22000: 2010 może być bez problemu łączony z innymi systemami zarządzania, takimi jak: ISO 9001 i ISO 14001.
Zakresy FSSC 22000 zostały określone dla oceny systemów bezpieczeństwa żywności i obejmują:
- Hodowlę zwierząt (ograniczenie do zwierząt gospodarskich, ryb, produkcji jaj, produkcji mlecznej, pszczelarstwa)
- Produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego łatwo psującej się (np. mięso, drób, jaja, nabiał i produkty rybne)
- Produkty żywnościowe pochodzenia roślinnego łatwo psującej się (np. pakowane świeże owoce i świeże soki, konserwowane owoce, pakowane warzywa świeże, zakonserwowane warzywa)
- Produkty żywnościowe o długim okresie trwałości w temperaturze otoczenia (np. produkty w puszkach, ciastka, przekąski, olej, woda pitna, napoje, makarony, mąka, cukier, sól)
- Produkty paszowe, w tym materiały paszowe, mieszanki paszowe, premiksy oraz karma dla zwierząt
- Produkcję (bio) chemikaliów (np. składniki żywnościowe e. witaminy, dodatki)
- Produkcję materiałów opakowaniowych dla przemysłu spożywczego (np. mających bezpośredni lub pośredni kontakt z żywnością)
Zaktualizowana wersja 6. FSSC 22000 została wydana w kwietniu 2023 roku.