FSSC 22000 to system certyfikacji bezpieczeństwa żywności oparty na istniejącej, uznanej na całym świecie normie ISO 22000 i uzupełniony o normy techniczne, takie jak ISO TS 22002-1 dla produkcji żywności i ISO TS 22002-4 dla produkcji opakowań. Jest on również w pełni spójny z innymi normami, takimi jak ISO 9001 i ISO 14001 (w tym dostosowanie do ISO Struktury Wyższego Poziomu).
Norma jest skierowana w szczególności do branży produkcji żywności, pasz i opakowań, jak również do sektora magazynowania i dystrybucji, cateringu oraz handlu detalicznego i hurtowego.
Certyfikat ten łączy wymagania normy ISO 22000:2005 (System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności) i PASS220:2008 (wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności dla przemysłu spożywczego).
Standard FSSC 22000:2010 jest uznawany przez Global Food Safety Initiative (GSFI), organizację, której celem jest ocena międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywnością oraz innych systemów, takich jak: BRC, IFS czy Global G.A.P itp.
Zakresy FSSC 22000 zostały określone dla oceny systemów bezpieczeństwa żywności i obejmują:
1) Hodowlę zwierząt (ograniczenie do zwierząt gospodarskich, ryb, produkcji jaj, produkcji mlecznej, pszczelarstwa)
2) Produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego łatwo psującej się (np. mięso, drób, jaja, nabiał i produkty rybne)
3) Produkty żywnościowe pochodzenia roślinnego łatwo psującej się (np. pakowane świeże owoce i świeże soki, konserwowane owoce, pakowane warzywa świeże, zakonserwowane warzywa)
4) Produkty żywnościowe o długim okresie trwałości w temperaturze otoczenia (np. produkty w puszkach, ciastka, przekąski, olej, woda pitna, napoje, makarony, mąka, cukier, sól)
5) Produkty paszowe, w tym materiały paszowe, mieszanki paszowe, premiksy oraz karma dla zwierząt
6) Produkcję (bio) chemikaliów (np. składniki żywnościowe e. witaminy, dodatki)
7) Produkcję materiałów opakowaniowych dla przemysłu spożywczego (np. mających bezpośredni lub pośredni kontakt z żywnością)
Obecnie obowiązuje wersja 6. FSSC 22000, która została wydana w kwietniu 2023 roku.
Obowiązkowy okres od 1 kwietnia 2024 r do 31 marca 2025 r, to czas, w którym certyfikaty muszą zostać zaktualizowane z wersji 5.1 FSSC 22000 do wersji 6.