Norma ISO 22000: 2018 to system zarządzania bezpieczeństwem żywności obejmujący wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.
Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) opublikowała 19 czerwca 2018 r. aktualizację międzynarodowej normy ISO 22000:2005 określającej wymagania wobec systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i obejmującej wszystkie organizacje łańcucha produkcji żywności – od upraw i hodowli przez produkcję po talerz (from farm to fork).
Najnowsze zmiany w normie biorą pod uwagę aspekt związany z ułatwieniem organizacjom zintegrowania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności z innymi systemami zarządzania, między innymi ISO 9001, ISO 14001 lub ISO 45001.
Głównymi zmianami wprowadzonymi do nowego wydania są:
- Większy nacisk na przywództwo, w tym zaangażowanie najwyższego kierownictwa (zwiększenie odpowiedzialności za skuteczność systemu),
- Wymagania odnośnie dokładnego kontekstu organizacji:
- określenie czynników zewnętrznych i wewnętrznych mających istotny wpływ na organizację i bezpieczeństwo żywności,
- określenie stron zainteresowanych oraz ich wymagań,
- określenie dokładnego zakresu systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności,
- podejście do ryzyka: na poziomie operacyjnym (HACCP – metoda analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli) i na poziomie strategicznym (biznesowym).
- Wprowadzenie dokładnych wyjaśnień dotyczących różnic pomiędzy Krytycznym Punktem Kontrolnym, Programem Wstępnym, a Operacyjnym Programem Wstępnym,
- Zastosowanie dokładniejszych i prostszych wyjaśnień kluczowych pojęć oraz aktualizacja terminów i definicji, które dotychczas uznawane były za potencjalnie mylące.