A) MSC (Marine Stewardship Council) to program certyfikacji opracowany przez niezależną, międzynarodową organizację założoną w 1997 r. z inicjatywy firmy Uniliver oraz fundacji WWF (World Wide Fund for Nature).
Celem, opracowanego przez wielodyscyplinarny zespół, standardu MSC w zakresie ochrony środowiska jest ocena i certyfikacja właściwie zarządzanego i zrównoważonego rybołówstwa.
Obecnie MSC jest wiodącym na świecie programem ekologicznej certyfikacji rybołówstwa eksploatującego dziko żyjące populacje ryb. Program certyfikacji powstał w oparciu o Kodeks Odpowiedzialnego Rybołówstwa Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i jest w pełni zgodny z wytycznymi w zakresie znakowania ryb i produktów rybnych pochodzących z dziko żyjących populacji oraz Kodeksem Dobrych Praktyk ISEAL – niezależnego globalnego stowarzyszenia dobrych praktyk i standardów społecznych
i środowiskowych.
Dla firm, które chcą sprzedawać certyfikowane produkty MSC opracowano standard certyfikacji łańcucha dostaw CoC - Chain of Custody określający zasady i kryteria wobec w/w podmiotów do których należą: system zarządzania, system identyfikowalności oraz segregacja i identyfikacja produktów. Certyfikacja CoC potwierdza, że możliwa jest pełna identyfikowalność od wyrobu aż do certyfikowanego łowiska, z którego pochodzi surowiec, zapewniająca tym samym konsumentowi pewność pochodzenia kupowanych produktów.
B) Aquaculture Stewardship Council (ASC) jest niezależną organizacją non-profit i organizacją zajmującą się etykietami, która ustanawia protokół dotyczący owoców morza w gospodarstwach rolnych, zapewniając jednocześnie zrównoważoną akwakulturę. ASC zapewnia producentom certyfikację zrównoważonego rozwoju środowiska i odpowiedzialności społecznej.
Misją w ASC jest przekształcenie przemysłu w kierunku zrównoważonego rozwoju środowiska i odpowiedzialności społecznej.
W 2010 roku uruchomiono Radę ds. Akwakultury (ASC) jako organizację pozarządową napędzaną wpływem. Jej celem jest aby uczynić akwakulturę bardziej zrównoważoną, poprzez ustanowienie surowych standardów dla owoców morza i gospodarstw rolnych w całym łańcuchu dostaw.
Firmy certyfikowane przez ASC są niezależnie oceniane pod kątem każdego wymogu w standardzie ASC specyficznej dla gatunku. System został oceniony na podstawie Kodeksu Dobrej Praktyki ISEAL, uznanych na całym świecie ram dla skutecznych i wiarygodnych systemów zrównoważonego rozwoju.