Przykładowy zakres szkolenia:
- Wprowadzenie do bezpieczeństwa żywności;
- Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności;
- Omówienie wymagań norm FSSC 22000, ISO 22000, standardów IFS Food oraz BRC GS for Food Safety
- Tworzenie analizy zagrożeń oraz planów HACCP;
- Rola i zadania pełnomocnika systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności;
- Nadzór i zarządzanie dokumentacją systemową;
- Przegląd zarządzania – planowanie oraz przygotowywanie danych do przeglądu
- Zarządzanie auditami wewnętrznymi oraz ich planowanie tym:
- definicja auditu
- cele i rodzaje auditów
- cykl auditu wewnętrznego
- harmonogram auditów - opracowanie harmonogramu auditów wewnętrznych
- wyznaczenie auditorów
- wymagania dla auditora - opracowywanie wymagań dla auditorów wewnętrznych
- klasyfikacja niezgodności
- kryteria oceny auditorów
- procedura auditów wewnętrznych