Przykładowy zakres szkolenia:
- System Zarządzania jakością - wprowadzenie
- Prekursorzy Systemów Zarządzania Jakością
- Bezpieczeństwo i nadzór nad żywnością i paszami - Podstawy regulacji prawnych krajowych i Europejskich związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności i pasz
- Rola organów urzędowej kontroli żywności i pasz na przykładzie Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS), Inspekcji Weterynaryjnej (IW), Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcji Handlowej (IH)
- Struktura i budowa systemów zarządzania z wymaganiami określonymi przez punkty odniesienia. Zarządzanie nad spełnieniem wymagań.
- Systemy zarządzania bezpieczeństwem w produkcji żywności i pasz – przegląd systemów w ramach GFSI, system HACCP jako podstawa zarządzania bezpieczeństwem, nawiązanie systemów GFSI do norm serii ISO
- Wspólne wytyczne w zakresie zarządzania w produkcji spożywczej i paszowej w oparciu o systemy GMP+, FAMIQS oraz ISO 22000, IFS Food, BRC Food
- Systemy zapewnienia jakości jako uzupełnienie standardów GMP+, FAMIQS oraz ISO 22000, IFS Food, BRC Food (System ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, Rolnictwo ekologiczne, Wymagania jakości handlowej, Integrowana produkcja IP, Jakość Tradycja, System Gwarantowanej Jakości Żywności, Program – Poznaj Dobrą Żywność itp.)