604 492 026 / 533 285 802|biuro@source-of-solutions.pl

« Wróć

FSSC 22000

FSSC 22000  jest schematem certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i pasz, bazującym na międzynarodowej normie ISO 22000 oraz specyfikacji technicznej ISO/TS.FSSC 22000 jest w pełni uznawane przez Global Food Safety Initiative (GFSI). 

Program certyfikacji składa się z trzech komponentów tj.

1) ISO 22000
2) Wymagania PRP
3) Specyficzne wymagania FSSC 22000

Dla większej części wymagania są oparte na normie ISO 22000.
Ważnym warunkiem dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności wg. ISO 22000 jest to, że organizacje w łańcuchu żywnościowym utrzymują warunki higieniczne środowiska i produkcji. Zgodnie z pkt. 7.2 normy firma powinna utrzymywać program warunków wstępnych (np. wymagania określone w ogólnych zasad higieny żywności, szczegółowe kodeksy praktyk Codex Alimentarius, przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności i możliwych wymagań klienta). Jako dodatek organizacje mogą stosować odpowiednie specyfikacje techniczne PRP przywołane w zakresach programu FSSC 22000.

Wspomniane zakresy FSSC 22000 zostały określone dla oceny systemów bezpieczeństwa żywności i obejmują:

1) Hodowlę zwierząt (ograniczenie do zwierząt gospodarskich, ryb, produkcji jaj, produkcji mlecznej, pszczelarstwa)
2) Produkty żywnościowe pochodzenia zwierzęcego łatwo psującej się (np. mięso, drób, jaja, nabiał i produkty rybne)
3) Produkty żywnościowe pochodzenia roślinnego łatwo psującej się (np. pakowane świeże owoce i świeże soki, konserwowane owoce, pakowane warzywa świeże, zakonserwowane warzywa)
4) Produkty żywnościowe o długim okresie trwałości w temperaturze otoczenia (np. produkty w puszkach, ciastka, przekąski, olej, woda pitna, napoje, makarony, mąka, cukier, sól)

5) Produkty paszowe, w tym materiały paszowe, mieszanki paszowe, premiksy oraz karma dla zwierząt
6) Produkcję (bio) chemikaliów (np. składniki żywnościowe e. witaminy, dodatki)
7) Produkcję materiałów opakowaniowych dla przemysłu spożywczego (np. mających bezpośredni lub pośredni kontakt z żywnością)

W celu uzyskania dodatkowych informacji, zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z Naszą firmą lub wypełnienie formularza kontaktowego.

Wypełnij formularz kontaktowy